Ons mooie dorp - Montignies-Lez-Lens

MONTIGNIES-LEZ-LENS is een charmante landelijke gemeente die deel uitmaakt van de stad Lens.
Met een oppervlakte van 1128ha 67a 30ca ligt Montignies aan de weg LENS-NEUFVILLES, ongeveer 12 km van SOIGNIES en min of meer 15 km van MONS en ATH.

De hoogte, ter hoogte van de Dendre, bedraagt 50 meter; op de drempel van de kerk, 78m en, bij Blanc Ronsart, (Courette-Quesniau) 103m.

De ongeveer 780 inwoners (2007) zijn gehuisvest in vaak gerestaureerde huizen, gegroepeerd in het centrum van het dorp, maar verspreid over de gehuchten. Sommige oudere woningen zijn echter van puin gemaakt. Het heuvelachtige terrein, waar vlaktes en heuvels elkaar opvolgen, bestaat uit zeer vruchtbare leemachtige grond.

Montignies-Lez-Lens wordt doorkruist door de Dendre, een rivier met een kronkelige loop, die volgens sommigen ontspringt in Erbaut en volgens anderen in Herchies. Het wordt in Montignies verrijkt door de wateren van talrijke kleine zijrivieren: Avenal, Mouligneaux, Couturelle, Brincheuil, Marquette, Ruisseau du grand Colas.

Haar naam

De naam van dit charmante dorp is door de eeuwen heen veranderd: Montinium (in 1017) - Montiniacus (in 1086) - Montiniacum (in 1090) - Montigni of Montigny (in 1550) - Montigny-lez-Lens (in 1815) en tenslotte, Montignies-lez-Lens , in 1845. Zijn oorsprong en geschiedenis

Een beetje geschiedenis

Tijdens de Romeinse tijd (57 v.Chr. tot 445 n.Chr.) was het land van Lens, waar Montignies deel van uitmaakt, bedekt met een uitgestrekt houtskoolbos, zo genoemd vanwege de houtskool die daar werd gemaakt met beukenhout (houtskool). "fau").

Op dat moment was Bavay gekozen als hoofdstad van NERVIE. In het centrum van deze stad werd een steen met 7 gezichten geplaatst, die elk overeenkwamen met een Romeinse weg.

De 1e doorkruist onze streken om Utrecht te bereiken en vormt de grens tussen Montignies en Neufvilles. Deze weg doorkruist vervolgens Louvignies, Chaussée ND, Graty, Hoves, Enghien, Brabant en Antwerpen om aan te komen in Utrecht in Nederland. Het heet ""Chaussée Brunehault"". De naam ""Chaussée"" komt van ""Caus"", de dialectnaam voor ""kalk"", het materiaal dat bij de constructie ervan is gebruikt. Wat Brunehault betreft, het is de naam van de koningin, regentes van Autrasia (534-613) die verschillende Romeinse wegen repareerde waaraan ze haar naam naliet.

Montignies produceerde in die tijd al veel tarwe; Er werden ook talloze runderen en grote kuddes schapen en varkens gehouden, die aan Rome werden geleverd. Onnodig te zeggen dat Montignies-lez-Lens later de bakermat werd van het wereldberoemde Belgische paardenras?

In de middeleeuwen was Montignies een van de plaatsen die "Onze steden" werden genoemd en die aan het einde van de 11e eeuw door de gravin van Henegouwen aan de monniken van Hasnon werd geschonken. Montignies was ook de hoofdstad en had een feodaal kasteel dat enkele overblijfselen achterliet. overblijfselen van torens, ondergrondse gangen, omringende sloten... Tegenwoordig is het niets meer dan een boerderij omringd door de Marquette. Dit kasteel werd vervolgens de residentie van de monniken van de abdij van Cambron-Casteau, die dit eigendom verwierven en het via een ondergrondse gang met Cambron verbond. Overblijfselen ervan bevinden zich in het huis (rue Val de la Marquette) dat nog onlangs werd bewoond door de familie Decrucq-Permanne. De kasteelboerderij wordt momenteel bewoond door de familie Stennhaut. (Merk terloops op dat de boerderijen ""Bourgeois"" en ""Marais"" ook tot de abdij van Cambron behoorden).

Ten tijde van de kruistochten bracht Boudewijn van Constantinopel (4e kruistocht) een groot aantal ridders uit onze regio bijeen om het graf van Christus te gaan bevrijden. Onder hen noteren we de ridder Evrard de Montignies.

Toen kwam de periode van het Lagerhuis (1168-1384). Het was in 1246 dat Margaretha van Constantinopel, gravin van Vlaanderen en Henegouwen, aan de '11 steden' een belangrijk charter verleende waarin het recht op begrazing werd geregeld dat de inwoners van de dorpen Masnuy, Jurbise, Erbaut, Erbisoeuil en Casteau (waar altijd de straat van elf steden), Lens, Herchies, Saisinne (gehucht Thieusies, weg Koningin van Hongarije-Thieusies), Nimy, Maisières en Montigny-lez-Lens hebben in het bos van Broqueroie en dit, tegen een vergoeding die jaarlijks betaald, op de zondag na Sint-Jan, in de sacristie van de kerk van Montignies (waarschijnlijke oorsprong van de ducasse voor de maand juni) in het bijzijn van de burgemeester en schepenen van Montignies. Dit bewijst dus ook dat er in Montignies al in 1246 gemeentelijke macht werd uitgeoefend. (In naam van de Abdij van Hasnon die eigenaar was van dit bolwerk).

NB: Dit charter is ""volledig"" overgenomen in de historische overzichten van Abbé Notté en Broeder Nicolas. U vindt het allemaal in het onderdeel 'Geschiedenis' van deze site.

Het is tijdens de Oostenrijkse periode (1714-1795) dat de abdij van St. Denis de Parc-boerderij liet bouwen (waar we het later over zullen hebben), zoals blijkt uit het jaartal dat op de klokkentoren staat (1778-1779), de Bourgeois-boerderij waar tienden werden betaald (vernietigd in 1876), en de kuur van Montignies (verbrand door de Duitsers in 1914). Tijdens de Spaanse periode (1494-1714) werd onder Karel V de wetgeving met betrekking tot de oude gebruiken die specifiek waren voor de stad Bergen aan Henegouwen overgedragen en uitgebreid tot de hele regio waarvan Montignies deel uitmaakte. De talrijke oorlogen van Louis

Het 'kleine verhaal' van Montignies eindigt uiteraard niet op dit moment in de geschiedenis. Veel andere heroïsche bergdaden illustreerden de afgelopen twee eeuwen, maar het is niet mogelijk om ze allemaal op deze pagina te vertellen.

Ga naar de aanvullende pagina's over de geschiedenis van Montignies Lez Lens.

Bergerfgoed

De kerk

We weten niets over de oorsprong ervan, maar het zou terug kunnen gaan naar Sint-Maarten, bisschop van Tours in de 4e eeuw, die de beschermheer ervan is. In de geschiedenis van de kerk van België (van "de Moreau") kunnen we lezen: Montignies-lez-Lens, parochie van het bisdom Cambrai, decanaat van Chièvres, wordt aangehaald in alle "pouillés" (parochieregister in het 14e eeuw), wat het bestaan van een kerk in die tijd bewijst. Een doos met heilige oliën, die in 1914 in het vuur van de pastorie verdween, droeg de inscriptie: "De heer Guillaume CAPPEL, priester, 1616". (Oorspronkelijk uit Ladeuze en priester van Montignies). In de annalen van de archeologische kring van Bergen leren we dat de monniken van Hasnon en St. Denis op de plaats van de oude kerk een Toscaanse kerk hebben gebouwd. De klokkentoren heeft een halfronde deur waarboven we lezen 1791.

De klokkentoren herbergt 2 klokken: een kleine uit 1820 en een grote (900 kg) uit 1948.

Binnen in de kerk zien we de zuilen van het schip, gemaakt uit één stuk gehouwen steen, de altaren van de Maagd en Sint-Maarten en de biechtstoelen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de abdij van Cambron. De achthoekige steen van het doopvont dateert uit de 16e eeuw. In de vloer van de kerk ontdekken we talrijke platen (12) uit 1671 en tot 1776. Andere worden ontdekt in de muren van de kerk en de begraafplaats. Wat het meubilair betreft, vinden we het standbeeld van Sint-Maarten en de preekstoel van de waarheid uit de 16e eeuw. We zien ook het schilderij dat de "Kruisafneming" voorstelt.

Begin jaren vijftig waren restauratiewerkzaamheden nodig omdat het regende in de kerk. Ze werden voltooid in 1955. De restauratie van het interieur werd (van december 1955 tot maart 1956) toevertrouwd aan verschillende ambachtslieden uit de regio, waaronder enkele uit Montignies: Jules Bette, François Berlanger, Franz Gilquin... Laten we terloops opmerken dat een deel van de noodzakelijke fondsen werd bijeengebracht door de "Lutines"-concerten. We zullen niet terugkeren naar de pastorie die in 1919 is herbouwd en die, met het bekende 'mansardedak', volledig omgeven is door muren. Hier woonde pater Hubert, priester van de Lens-entiteit.

De kapellen

Ze zijn talrijk op het grondgebied van de gemeente en hebben verschillende belangen. We kunnen ze niet allemaal opsommen. Er zijn in feite 18 openbare kapellen, waaronder de ND-grot van Lourdes, beroemd om zijn bedevaart op 15 augustus, en 18 privékapellen.

In de Geschiedenis van de Kerk van België (van "de Moreau") werd het monument voor de doden na de oorlog van 14-18 opgericht, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit conflict, tegenover het huis van Alphonse Permanent en in 1938 dichtbij gebracht. de hoofdingang van de begraafplaats.

De windmolen van het park, waarschijnlijk gebouwd door monniken in 1640, langs de Dendre à la Roche, was een echte gemeentelijke industrie. De laatste eigenaar was Désiré Peltier, de laatste molenaar van het dorp.

Château Cogels

Château Cogels

Het Château de la Marquette , momenteel bewoond door de familie COGELS, werd rond 1760 gebouwd op een bebost terrein dat aan het kasteel grenst. Van het meubilair van het kasteel zijn nog slechts 2 levensgrote beelden overgebleven, het werk van een inwoner van Bergen (LERRICHE) die in de fabriek van Sèvres werkte. In het park staat een schandpaal gekocht van de abdij van Cambron Mme MALHERBE (moeder van de heer Jo. PREUD'HOMME, voorlaatste eigenaar van het kasteel) die dit pand in 1923 kocht.

Het stadhuis en de scholen werden gebouwd in 1870. Vóór die datum werd de school gehouden in de lerarenwoningen. Tegenover deze gebouwen bevindt zich de gratis voogdschool.

De watertoren , pompstation, werd in 1950 gebouwd op de hoogten van Bouloirs en stuurt met zijn 2 pompen drinkwater tot in Vlaanderen.

bron: https://www.montignies-lez-lens.be/